Festett láda a történeti osztály gyűjteményéből

2020.04.04 - 2020.04.04

A láda Kőhalom - Segesvár - Medgyes térségéből származik, valószínüleg templomi berendezésként szolgált. 1680-1740 körülre datálható, Georgius Rosler műhelyében készült bútor jegyeit vélhetjük felfedezni a ládán. Hasonló darabok díszítik a bögözi református templomot, valamint a segesvári múzeumok gyűjteményében is található hasonló bútor.

Bal oldalának felső felében egy kisebb rekesz található. Közelebbi vizsgálat után egy újabb rekeszt véltünk felfedezni az előző alatt, amely a láda tetejének felemelésekor válik hozzáférhetővé, így besorolhatnó a titkos rekeszes bútorok kategóriájába. Az itt talált papírdarabra 33 bronz pénzérem értéke volt feljegyezve.

Restaurálása kezdeti fázisban van. A ládát alkotó anyagok tanulmányozásán, illetve a festékréteg állapotának és összetevőjének meghatározásán dolgoznak a szakemberek, valamint a lehetséges előző beavatkozásokat dokumentálják. A megfigyelések alapján, valamint a festékréteg megerősítését és tisztítását követően megkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A műtárgy a Vármúzeum alapkiállításában lesz megtekinthető.

restaurare-2-ro-hu8

restaurare-2-ro-hu83

restaurare-2-ro-hu84

restaurare-2-ro-hu88

restaurare-2-ro-hu89

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy tájékoztatni tudjunk legfrissebb eseményeinkről, kiállításainkról!

2021 Maros Megyei Múzeum